• TAS: Telecommunicatie Autoriteit Suriname

  • 1

Computerles voor traditionele gezagsdragers

 De basja’s en kapiteins van het district Marowijne zullen allemaal leren omgaan met de computer. In een twee weken durende training die op 14 november jongstleden is gestart, zullen zij in tien dagen basiskennis opdoen van dit niet meer weg te denken ICT hulpmiddel. De lessen worden verzorgd in het Sranang tongo.

De training aan de twintig locale gezagsdragers waaronder het traditioneel gezag wordt door de Telecommunicatie Autoriteit Suriname, TAS, bekostigd.”We zijn ons ervan bewust dat gezagsdragers in contact moeten zijn met verschillende ministeries  en misschien ook met de president”, zegt Gwen Amelo, waarnemend directeur van de TAS. Volgens haar zou dit gezien de afstand ook digitaal kunnen worden gedaan , bijvoorbeeld per e-mail. Djoe Emanuels is basja van Mola Kondee. Hij vertelt dat, hoewel hij niet wist wat hij zich van de training moest voorstellen,ook hij met enige vrees naar de training kwam. ”Ik had een heel andere voorstelling van wat we zouden leren. En was echt bang in het begin,maar de trainer heeft ons echt gerustgesteld en ons op ons gemak laten voelen. ”Emanuels weet nog niet wat hij met de opgedane kennis zal doen, wat hij wel weet , is dat meer mensen uit zijn dorp deze training zouden moeten volgen en dat computers  en internet ook in zijn dorp dichterbij huis beschikbaar en bereikbaar zouden moeten zijn. Tijdens het eerste gedeelte van de training (dag 1,2 en 3) leerden de gezagsdragers de basis over windows,  word en internet, vertelt trainer Regillio Karijodrono. ”De lessen zijn een combinatie waar we vooral praktisch bezig zijn met het typen van brieven (bewerken en bewaren, enzovoorts) en daarna in combinatie met internet het bericht versturen. De cursisten zijn enthousiast, geduldig en hebben een zeker bewustzijn  van de mogelijkheden die de computer biedt.”

Mobiele trainingsunit
De eerste groep gezagdragers die getraind wordt, woont in de directe omgeving van het trainingcentrum  te Moengo. In de tweede fase worden de gezagsdragers die wat verder wonen getraind. Ook de gezagsdragers die over het water moeten om het trainingscentrum te bereiken , zullen leren omgaan met de computer. Deze zullen als laatst de training volgen. Voor die groep moeten namelijk speciale voorzieningen worden getroffen om het trainingscentrum te bereiken. Na het trainen van de gezagsdragers volgt een evaluatie door de TAS. Hierna zal worden besloten hoe in andere districten ook soortgelijke projecten uit te voeren.”Wij zijn nu bezig te bekijken om een mobiele unit (ICT Bus) te introduceren, die als trainingslocatie kan worden gebruikt. Deze kan dan van het ene district naar het andere district reizen”. Daarnaast zullen wij na elk gebied welke is aangedaan een kleinere permanente E-Learning Center worden opgezet legt de TAS directeur uit. De laatste dag van de training en de uitreiking van de certificaten is op 28 november. In een volgend traject zullen vrouwen in Marowijne een basis computer cursus krijgen.

-------------------------------------------------------------------------

Coming soon ICT Education on Wheels

Coming soon

-------------------------------------------------------------------------

Is de blackberry de oorzaak van slechte schoolprestaties?

-------------------------------------------------------------------------

OPROEP AANBESTEDING LEVERING COMPUTERS EN ACCESSOIRES

In het kader van het uitvoeren van het Pilot Project “National School Connectivity  Plan” onder auspiciën van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) en de International Telecommunication Union (ITU), roept de TAS bedrijven op om hun interesse kenbaar te maken voor het leveren/ verkopen van computerproducten en accessoires.
Uw interesse zien wij tot uiterlijk 26 juni 2012 tegemoet.
U dient in te leveren:

-    Een bewijs van inschrijving van KKF;
-    Een bedrijfsvergunning;
-    Een lijst van computer producten en accessoires welke u kunt leveren;
-    De betalings- en leveringstermijnen.  

De offertes kunnen worden ingediend bij de TAS aan de Lalla Rookhweg no. 228. E-mail; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

-------------------------------------------------------------------------

Verhuisbericht TAS

Aan alle zakenrelaties,

Hierbij maken wij bekend, dat de Telecommunicatie Autoriteit Suriname
(TAS) is verhuisd naar de Lalla Rookhweg perc. 228, pal tegenover TBL Cinemas, Hermitage Mall.Onderstaand treft u de nieuwe contactgegevens van de TAS aan:

Adres: Lalla Rookhweg perc. 228
Telefoon:  + 597- 532523 
Fax: +597- 497411
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.tas.sr


De Wnd. Directeur TAS
Mw.mr. G. Gadden-Amelo

Paramaribo, 20 juni 2012  

-------------------------------------------------------------------------

New Address Announcement

Attn of All Business Associates

The Telecommunications Authority Suriname (TAS) is pleased to announce that the office is relocated.

Our new address and contact details are:

Address:  Lalla Rookhweg  perc. 228, Paramaribo, Suriname
Phone:  + 597- 532523  
Fax: +597- 497411
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.tas.sr


Acting Director TAS
Mrs.G. Gadden-Amelo LL.M

Paramaribo, June 20th 2012